Hrvatska

Koliko poslodavaca ne isplaćuje plaće?

Autor: Biljana Starović / 16.04.2018.

Koliko poslodavaca ne isplaćuje plaće?

I dok je za prosječnog stanovnika Finske, Danske ili Njemačke nezamislivo da mu poslodavac ne isplati plaću, iako je svoj posao uredno obavio, u Hrvatskoj je to nešto s čime se za radnog staža svaki radnik barem jednom susreo. Takvi kriminalci koji svoje radnike, iz ovih ili onih razloga, ne plaćaju, uglavnom prolaze s blagim ili nikakvim kaznama. Tvrtka im ode u stečaj, oni uredno otvore drugu i nastavljaju s "poslovanjem". No dobre vijesti dolaze nam iz Porezne uprave - smanjen je, naime, broj onih koji ne isplaćuju plaće svojim radnicima.     

Od studenata pa sve do radnika u škveru – svi su se oni susreli s neisplatom plaće, koja je u Hrvatskoj gotovo pa normalna stvar. No prema podacima Porezne uprave broj takvih slučajeva u prošloj je godini smanjen za 19 posto u odnosu na godinu ranije. No ti podaci nisu sveobuhvatni. 

- Ovo što je Porezna uprava objavila odnosi se na poslodavce koji su dostavili JOPPD obrazac, oni koji nisu, nema ih u tim brojkama. Osim toga, riječ je o poslodavcima koji nisu isplaćivali plaću u duljem periodu, dakle moguće je da, osim ovih podataka, ima još poslodavaca koji ne isplaćuju plaću  - kazala je Ana Milićević Pezelj iz Saveza Samostalnih Sindikata Hrvatske.

Savez Samostalnih Sindikata Hrvatske još je 2011. godine pokrenuo kampanju protiv neisplate plaća s ciljem da država mora povezati različite institucije i pratiti isplaćuju li se plaće redovito. Neisplata plaća je od 2013. kazneno djelo, no radnici ipak ne prijavljuju često takve slučajeve.

Prema podacima za prošlu godinu 2762 poslodavaca nije iskazalo plaću za 9791 radnika. Iako je zbog neisplate plaća predviđena kazna zatvora i do tri godine, takav slučaj još nije zabilježen u Hrvatskoj.