Hrvatska

Siniša je prvi Rom dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta

Autor: Jelena Bokun / 06.04.2018.

Siniša je prvi Rom dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta

Predrasude su, na žalost, i dalje sastavni dio života brojnih Roma. Neki se s njima nose uspješno, drugi malo manje. A mi vam donosimo priču o čovjeku koji je postao prvi Rom koji je osvojio jednu od najvažnijih glumačkih nagrada u Hrvatskoj.

Kad je saznao da je upravo on, uz kolegicu Sindirelu Bobarić, dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti, nije bio bi svjestan važnosti te nagrade. A upravo su Siniša Senad Musić i njegova kolegica prvi Romi koji su prošle godine dobili tu vrijednu nagradu. 

- Prekrasan osjećaj, prekrasan događaj i značajan događaj za pripadnike romske nacionalne manjine u Hrvatskoj. - rekao je.

Predstava "Pogledaj me" autora Romana Nikolića govori upravo o tome kako se percipiraju Romi u društvu, s kakvim se predrasudama susreću. A predrasude i diskriminacije brojni Romi doživljavaju svakodnevno. Siniša se u to najbolje uvjerio kad je započeo rad u civilnom sektoru pomažući romskoj zajednici, od kojih je čuo razne priče. 

- Najsmiješnije stvari koje sam čuo, to je bila moja kolegica koja je tada radila sa mnom, koja je više godina s tim djevojkama išla u školu, pa kasnije na faks. I na kraju su je one pitale kako to da je tako tamnija, na što je djevojka odgovorila da je Romkinja. A njena prijateljica na to kaže: 'Joj, pa ja ne mogu vjerovati da si ti Rominja, kak možeš biti Romkinja, ti tak lijepo mirišiš. 

Siniša Senad tijekom svog odrastanja nije imao loših iskustava. Odrastao je u centru grada i kaže, dok to sam ne istakne, zbog njegovog ne toliko tamnog tena, ljudi često ne primijete da je Rom. 

- I onda kada kažeš da si Rom, čudno im je i onda često bude rečenica 'Ali dobro, ti nisi takav Rom.' Ne znam što to znači 'takav Rom'. - kaže Siniša Senad.

Zanimljivo je, kaže nam naš sugovornik, da većina Roma koji završe fakultet, uspiju i pronaći posao.

- Mislim da je obrazovanje taj pravi put koji može izvesti Rome iz ovog začaranog kruga u pravilu koji se vrti od siromaštva, nemaju dovoljno obrazovanja da bi se zaposlili, pa diskriminacija pri zapošljavanju i onda jednostavno svaka sljedeća generacija je u stvari stereotip, da na kraju završi nezaposlena, na socijalnoj skrbi.

Upravo će kvalitetno osiguranje osigurati bolji život Roma. A na većinskom je narodu da se ovi problemi osvijeste i tijekom godine, ne samo na dan kad se obiljažav Svjetski dan Roma.