Zagreb

140 godina Klinike za psihijatriju Vrapče

15.11.2019.

140 godina Klinike za psihijatriju Vrapče

Klinika za psihijatriju Vrapče obilježila je 140 godina postojanja i rada. Rođendan su posebno obilježile dvije stvari – Zavod za forenzičku psihijatriju nazvan je po doktoru Vladi Jukiću, dugogodišnjem ravnatelju koji je preminuo u ožujku. Uz to, danas je otvoren obnovljeni Centar za dnevnobolničko liječenje, rehabilitaciju i edukaciju.

Ovako izgleda obnovljeni Centar za dnevnobolničko liječenje, rehabilitaciju i edukaciju, čiju je rekonstrukciju s 12 milijuna kuna financirao Grad Zagreb.

- Većinom će to biti sadržaji za bolesnike koji nisu smješteni u bolnici, ali jednim dijelom i za one koji jesu. To je u skladu s razvojem naše struke i željom da pacienti što više borave u svojoj prirodnoj okolini, da u bolnicu dolaze i odlaze - kazala je Petrana Brečić, ranateljica Klinike za psihijatriju Vrapče.

Puno je Klinici za psihijatriju Vrapče značio doktor Vlado Jukić, koji je na njenom čelu proveo četvrt stoljeća. Preminuo je u ožujku, a donesena je odluka kako će Zavod za forenzičku psihijatriju, koji je otvoren prije točno godinu dana, nositi njegovo ime. 

- Ta naša odluka, uz to što nosi ime velikana hrvatske psihijatrije, im aveliko emotivno zančenje za nas te pokazuje ljubav, naklonost i poštovanje u odnosu na lik i ime našeg prerano preminulog ravnatelja - istaknula je Brečić.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić istaknuli su kako ova Klinika, osnovana 1879. godine, ispunjava sve standarde suvremene psihijatrije.

Daljnji planovi ove Klinike vezani su uz povećanje kapaciteta dnevne bolnice, a namjerava se i modernizirati Centar za poremećaje spavanja.