Zagreb

Stare korice vraćaju u svoje prvotno stanje

12.10.2018.

Stare korice vraćaju u svoje prvotno stanje

Kako su se nekad izrađivale i ukrašavale knjige, kako mirišu stare knjige te kako izgleda posao konezervatora i restauratora – ljudi o kojima se malo zna, a koji su čuvari povijesti hrvatske baštine. Europski dan konzervacije i restauracije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižici otkiro je puno toga o ovaj samozatajnoj profesiji.

Obilježavanje Europskog dana konzervacije-restauracije prigoda je da se upoznate s radom Odjela zaštita i pohrana NSK koji se približava svojoj 60 obljetnici postojanja kao i prilika za razgovor s konzervatorima i restauratorima koji štite najvrjednija djela hrvatske pisane baštine. Ponesite i vlastite knjige ili drugu papirnu građu i doznajte kako ih pravilno zaštiti i čuvati za budućnost.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pridružila se obilježavanju Europskog dana konzervacije-restauracije upravo kako bi ukazala na njihov značaj i vrijednost u zaštiti i očuvanju kulturne baštine te približila rad ove samozatajne profesije javnosti. 

Školuju se pet godina, a studiji se nalaze u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku. Njihovo zanimanje kombinira fiziku, kemiju, biologiju, slikarstvo i kiparstvo. U njihovu poslu važno je i poznavati povijest umjetnosti, ali trebaju biti i vješti s rukama.