Uvjeti korištenja

Nakladnik stranice jeZ1 Televizija d.o.o., Zagreb, Ljudevita Posavskog 48, koja ovim uvjetima utvrđuje prava i obveze nakladnika i korisnika portala prilikom korištenja istih.

Korištenjem i/ili registracijom na stranicu, korisnik prihvaća ove uvjete korištenja kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktualnim pravilima korištenja te da su ih razumjeli u cijelosti.

Oznaka 18+ na pojedinim sadržajima označava da je korištenje sadržaja dozvoljeno isključivo osobama starijim od 18 godina.

Autorska prava

Stranice polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizualne i audio materijale, baze podataka, registrirane žigove i programerski kod). Neovlašteno korištenje bilo kojeg dijela koji sadrži vlastiti sadržaj smatra se kršenjem autorskih prava Z1 tv i podložno je tužbi. Isto se primjenjuje na sadržaje koje su na stranice postavili ili na kojima imaju pravo partneri i oglašivači ili drugi korisnici.

Sadržaj na stranici zaštićen je autorskim pravima. Mijenjanje, posuđivanje, prodavanje ili distribuiranje takvog sadržaja moguće je samo uz prethodnu pisanu dozvolu Z1 televizije ili oglašivača.

Sadržaji objavljeni na stranicama mogu se kopirati samo u nekomercijalne svrhe i samo za individualnu upotrebu uz poštivanje svih autorskih i drugih vlasničkih prava te uz poštivanje svakog na sadržaju navedenog ograničenja prava.

Linkovi na vanjske stranice

Web stranice sadrže linkove na web stranice trećih osoba koji se objavljuju u dobroj namjeri i ne mogu se smatrati odgovornim za sadržaje izvan Portala. Sadržaj izvan stranice Z1 televizije koristite na vlastitu odgovornost.

Zaštita privatnosti

z1 televizija poštuje zakon o zaštiti privatnosti. Prikupljeni privatni podaci poput e-mail adrese, imena i prezimena neće se bez dozvole svakog pojedinačnog korisnika obrađivati niti distribuirati u druge svrhe, osim demografskih podataka za skupinu korisnika bez odavanja privatnih podataka.

Što su kolačići (cookies) i koja im je funkcija?

Kolačići (cookies) su tekstualne datoteke koje na računalo korisnika sprema web stranica koju korisnik posjeti.

Internetski preglednik ima mogućnost korištenja kolačića i ako je u njegovim postavkama uključeno njihovo korištenje, server će snimiti kolačić na korisničko računalo i koristit će ga pri sljedećem otvaranju iste stranice.

Kolačići omogućavaju web stranici da sazna korisnikove željene postavke, omogućavaju brzo i učinkovito kretanje po stranicama zahvaljujući memoriranju korisničkih odabira, opcija i omiljenih postavki.

Preko 90 % svih web stranica koristi kolačiće, no prema regulacijama Europske unije iz 2011. godine obavezno je isticanje poruke o korištenju kolačića.

Web stranica može se posjetiti i ako su kolačići onemogućeni, no određene mogućnosti će biti onemogućene.

Koje podatke spremaju kolačići?

Kolačići obično spremaju podatke poput preferiranog jezika stranice te adrese pa tako, pri svakom sljedećem otvaranju stranice, internetski preglednik šalje kolačiće koji pripadaju toj stranici i omogućava joj da prikaže informacije prilagođene korisničkim potrebama.

Kolačići mogu spremiti i osobne informacije (npr. korisničko ime ili e-mail), ali one mogu biti spremljene jedino ako korisnik to omogući.

Kolačići ne mogu pristupiti informacijama koje im nisu dane, a to uključuje i sadržaj korisničkog računala (poput datoteka, slika, dokumenata i sl.). Svrha kolačića je dobronamjerna; nisu štetni i ne mogu nositi viruse, a usmjereni su na bolje iskustvo surfanja.

Kako onemogućiti kolačiće?

Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića nisu vidljive, no svejedno se mogu promijeniti postavke korisničkog preglednika na način da korisnici sami biraju hoće li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišu spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju preglednika i dr.

Postavke kolačića uređuju se u web pregledniku, a njihovim onemogućavanjem neće se moći koristiti neke od funkcionalnosti web stranica.

Kakvi kolačići postoje?

Razlikujemo privremene i stalne kolačiće. Privremeni se uklanjaju s korisničkog računala po zatvaranju preglednika, a stalni ostaju pospremljeni na računalu nakon zatvaranja preglednika.

Također razlikujemo kolačiće prve i treće strane. Kolačići prve strane obuhvaćaju već opisane (privremene i stalne), dok kolačići treće strane potječu od drugih partnerskih web mjesta koja gledate, a nalaze se na web stranici koju korisnik posjećuje. Pomoću njih web stranice mogu pratiti korisničko korištenje Interneta u marketinške svrhe.

Obveze korisnika pri korištenju stranica Z1 televizije

Z1 televizija ne kontroliraju sadržaj koji razmjenjuju posjetitelji te ne može jamčiti točnost, porijeklo ili kvalitetu takvog sadržaja.

Z1 televizija ni na koji način ne odgovaraju za sadržaje koje posjetitelji ostavljaju na stranicama ili ih dostavljaju putem aplikacija za mobilne uređaje. Posjetitelji preuzimaju odgovornost da su informacije te foto, video i audio zapisi koje su dostavili istiniti, da ne dovode u zabludu te da se objavom dostavljenih informacija te foto, video i audio zapisa neće prekršiti ili ugroziti prava trećih osoba (autora foto, video i audio zapisa ili osoba koje se nalaze ili spominju na navedenim zapisima). Z1 televizija ima pravo takve informacije te foto, video i audio sadržaje objaviti na web stranici bez naknade posjetitelju. Ako se utvrdi da je sadržaj koji su posjetitelji dostavili nezakonit, neprikladan ili se njime krše prava treće strane, takav sadržaj će odmah po primitku informacije o njegovoj neispravnosti biti uklonjen.

Radi osiguranja slobodnog i neometanog korištenja usluga ovih stranica, neprihvatljivo je i strogo zabranjeno:

  • objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji krše postojeće hrvatske i/ili međunarodne zakone, sadržaj koji je uvredljiv, vulgaran, prijeteći, rasistički ili šovinistički te štetan na bilo koji drugi način,
  • objavljivanje, slanje, razmjena i prenošenje informacija za koje posjetitelj zna ili pretpostavlja da su lažne, a čije bi korištenje moglo nanijeti štetu drugim korisnicima,
  • lažno predstavljanje, odnosno predstavljanje u ime druge pravne ili fizičke osobe,
  • objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji su zaštićeni autorskim pravom,
  • objavljivanje, slanje i razmjena neželjenih sadržaja korisnicima bez njihovog pristanka ili traženja kao što su promotivni materijali, reklamne poruke, "spam", lančana pisma, promotivni i reklamni materijali koji sadrže lažne informacije, zavaravajuće navode ili tvrdnje
  • svjesno objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji sadrže viruse ili slične računalne datoteke ili programe načinjene u svrhu uništavanja ili ograničavanja rada bilo kojeg računalnog softvera i/ili hardvera i telekomunikacijske opreme,
  • prikupljanje, čuvanje i objavljivanje osobnih podataka drugih posjetitelja portala i korisnika.

Z1 televizija zadržava pravo ukloniti sadržaj koji procjeni nepodobnim ili protivnim ovim Uvjetima korištenja ili propisima.

Prihvaćanjem ovih Uvjeta korištenja korisnik se slaže da će usluge stranice uključivati reklamne oglase, te raznorazne obavijesti, poruke administratora i slične poruke neophodne za redovito obavještavanje posjetitelja i korisnika i normalno funkcioniranje svih usluga i sadržaja.

Promjene pravila

Z1 televizija d.o.o. zadržava pravo bez prethodne najave promijeniti ili modificirati Uvjete korištenja. Svaka promjena bit će objavljena na adresi Z1tv.hr. O važnim promjenama i dopunama obavijesti mogu biti objavljene i putem televizijskog programa Z1 televizije Korištenje bilo kojeg sadržaja na ovim stranicama podrazumijeva da ste upoznati i suglasni s najnovijim pravilima.

Ova pravila su na snazi od 2.10.2017.