Hrvatska

Jubilarni 10. Festival prava djece!

Autor: Biljana Starović / 11.10.2018.

Jubilarni 10. Festival prava djece!

"Slavimo dječja prava zajedno" slogan je jubilarnog desetog Festivala prava djece. Festivala koji štiti svjesnost o važnosti prava djece te potiče stvaralaštvo kod djece i mladih. Ovogodišnje izdanje, ovog jedinog inkluzivnog festivala, traje sve do 26. listopada. 

Kada je Festival prava djece započinjao prije deset godina, istraživanje je pokazalo kako je manje od 50 % djece upoznato sa svojim pravima. Kada je, nakon pet godina, istraživanje ponovljeno, ta brojka bila je nešto veća od 60 %. Prema tome, vidljivo je da su djeca sve više upoznata sa svojim pravima, za što je zaslužan i ovaj festival.

- Mi se primarno bavimo pravom na izražavanje, koji može biti i kroz umjetničko stvaralaštvo. Dakle, mi one filmove koje su snimila djeca i mladi stavljamo na ovu veliku platformu Festivala prava i djece u čak 20 gradova i pokazujemo dječje filmove, teme koje su njima bitne... - istaknula je Katarina Ivče Farnell, koordinatorica programa. Festivala prava djece 

Tradicija festivala je da se, nakon projekcija filmova, otvori rasprava sa srednjoškolcima o onome što su vidjeli, a ujedno i oni sami mogu podijeliti svoje probleme. Psihologinja Sanda Puljiz Vidović smatra kako su danas mladi otvoreniji i spremniji pričati o problemima, nego što je to nekoć bilo. 

- Sudjelovala sam već na ovim projekcijama i moram reći da sam bila ugodno iznenađena slobodom iznošenja svojih problema, teškoća, nekih intimnih stvari pred cijelom publikom u kinu - rekla je Puljiz Vidović.

Vikend je kao stvoren za obiteljski izlazak u kino, a festival nudi poseban program "Dobre vibracije". 

- Jako volimo poticati obiteljski odlazak u kino na jako kvalitetne filmove, koji se inače ne mogu naći na standardnom repertoaru - kazala je Ivče Farnell.

Projekcije su besplatne, ali je potrebno rezervirati mjesto u kino dvorani. Sve detalje potražite na internetskoj stranici Festivala prava djece.