Hrvatska

Sindikati javnih službi: Ako ne započnu pregovori, idemo u štrajk!

16.04.2018.

Sindikati javnih službi: Ako ne započnu pregovori, idemo u štrajk!

Nakon što su nedavno sindikalci pozvali na veliki prosvjed 1.svibnja, na Praznik rada, danas su zaprijetili velikim štrajkom ako Vlada ne započne pregovore o povećanju plaća u javnom sektoru.

Ne započnu li u svibnju pregovori o povećanju plaća u javnim službama, sindikati će razmotriti mogućnost pokretanja sindikalnih akcija, uključujući i štrajk. 

Lani je povećana osnovica od 6 posto, što u praksi znači da je u siječnju prošle godine osnovica bila 5272 kune, a u siječnju ove godine 5421 kunu. No, zbog višegodišnjeg zaostajanja plaća, odnosno uzevši u obzir činjenicu da je plaća zadnjih deset godina rasla , dakle, ni  200 kuna, sindiklaci smatraju da se Vlada mora uozbiljiti i sjest za pregovarački stol. No, sjest nije problem, ali ispuniti zahtjev sindikata od 17% povećanjem osnovicem plaće već će biti teže. No, tvrde sindikalci, ima itekako razloga. Naime, prosječna osnovica plaće u siječnju 2008. bila je 5134 kune, dok u siječnju 2017. godine 5272 kune. To je najveće zaostajanje plaća u Europi, tvrdi Ribić, pa je potreban rast plaća od spomenutih 17 posto kako bi se vratile na predkrizno razdoblje, dakle na razini od 2008. godine. 

 

'Država vara svoje građane'

Vlada nas je prevarila jer nije ispunila sporazum iz 2008. godine, po kojem su plaće trebale porasti nakon što dva tromjesečja zaredom rast BDP-a bude iznad dva posto. 
Za to su, tvrdi Ribić, krivi Martina Dalić i Zdravko Marić, a u sve je vrlo dobro upućen i Andrej Plenković.

Kada su se zahvaljujući rastu BDP-a stekli uvjeti za povećanje plaća, iz Vlade su osporavali valjanost sporazuma, odnosno pravili se da ništa o tome ne znaju. Na taj se način ruši povjerenje građana, pa se, među ostalim, i zato brojni iseljavaju.  Gospodarstvo je bilo pogođeno gubitkom radnih mjesta u vrijeme krize, ali je zaostajanje plaća bilo manje nego u javnim službama. Politika rezanja, kresanja i šparanja dovela je do gušenja potražnje, dakle i proizvodnje, što se odrazilo na gubitak radnih mjesta, spomenuto iseljavanje, odnosno negativne demografske trendove.

 

'Država ima novca'

Država ima novca, što pokazuje ispunjavanje zahtjeva ratnih veterana, kao i kupovina izraelskih aviona. Ako ima za to, ima i za liječnike, medicinske sestre, socijalne radnike, učitelje. Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec kaže da Vlada održava 'kontinuitet varanja', potpiše sporazum, pa ga onda ne provede. Tako se, primjerice, u škole šalje naputak iz Ministarstva obrazovanja da se ne isplate putni troškovi, što je suprotno nedavno potpisanom Temeljnom kolektivnom ugovoru - sramotno za zemlju u kojoj se svi kunu u obrazovanje.