Hrvatska

Udruga za obitelji s troje i više djece

Autor: Biljana Starović / 16.10.2018.

Udruga za obitelji s troje i više djece

Hrvatska trenutno ima manje od četiri milijuna stanovnika, a s obzirom na katastrofalnu demografsku sliku, pitanje je kakva je budućnost ispred nas. No da sve nije tako crno, pokazuje više od 112 tisuća obitelji koji imaju troje ili više djece. Kako bi im pružili podršku, osnovana je Udruga Obitelji 3plus koja je osmislila i Obiteljsku karticu s brojnim popustima za velike obitelji.  

Ivan je otac četvero djece te je ponukan razgovorima s drugim roditeljima mnogočlanih obitelji, zaključio da interesi velikih obitelji, kojih je u Hrvatskoj više od 112 tisuća, bez samoorganizacije, nikada neće biti u fokusu javnosti i politike. Tako je početkom godine osnovana Udruga Obitelji 3plus. 

- Mi se zalažemo za afirmativno društveno okruženje koje će podupirati velike obitelji, poboljšanje kvalitete života takvih obitelji kako bi se u startu olakšalo roditeljima koji žele imati više djece, te poticanje poslovnih subjekata na društvenu odgovornost prema 3plus obiteljima - poručio je Ivan Malbašić, predsjednik Udruge Obitelji 3plus. 

Obiteljska kartica članovima Udruge pruža popuste i posebne pogodnosti te im tako financijski olakšava  svakodnevicu. 

- Izravnim uštedama otvara se prostor u obiteljskom proračunu za neke druge proizvode, što podiže kvalitetu života članova 3plus obitelji, što je i jedan od naših ciljeva - kazao je Malbašić.

I resorno ministarstvo priprema određene mjere, kojima će se nastojati pomoći i obiteljima s troje ili više djece. A Udruga Obitelji 3plus postala je član ELFAC-a, krovne organizacije europskih udruga velikih obitelji, koja okuplja udruge iz 21 zemlje, koje se razlikuju po povijesti, gospodarstvu i kulturi. U Europi trećina obitelji nema djece, dok velike obitelji čine 13 % svih obitelji, ali iz njih dolazi više od 30 % djece.

Pojedine države, poput Italije, iz koje ja dolazim, smatraju kako migracijom mogu riješiti demografske izazove, no u nekim državima, poput Mađarske, Latvije ili Poljske u kojima je depopulacija prava opasnost. Udruge velikih obitelji imaju ključnu ulogu u iznošenju potreba i predstavljanju rješenja za stvaranje prijateljskog okruženja za obitelji - istaknula je predsjednica ELFAC-a Marie Regine Maroncelli.

Za članstvo u Udruzi treba ispuniti online pristupnicu te platiti godišnju članarinu od 150 kuna, koja je potrebna za funkcioniranje Udruge.