Zagreb

Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Autor: Biljana Starović / 27.02.2019. / 00:00

Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Nacionalni je dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, poznatiji kao "Dan ružičastih majica". Povodom toga Centar Luka Ritz je organizirao Dan otvorenih vrata kako bi senzibilizirao javnost o problemima nasilja među djecom i mladima, kao i nasilja općenito. Centar su obišli i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović te gradonačelnik Milan Bandić.  

Centar je s radom započeo u studenom 2017. godine, a do danas je pružio više od 3000 usluga ne nešto manje od 800 korisnika. Najviše se tražila pomoć i podrška zbog odgojnih teškoća i problema u obiteljskim odnosima. 

-  Najmlađi korisnik ima četiri godine, najstariji ima 71, najčešće nam dolaze muška djeca od 10 do 17 godina i žene u dobi od 34 do 45 godina - poručila je ravnateljica Centra Luka Ritz Ivana Jolić.

S obzirom da je Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja poznatiji kao "Dan ružičastih majica", u jednoj takvoj centar je, u društvu gradonačelnika Milana Bandića, obišla i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Obitelj, prema, predsjednici, ima ključnu ulogu u borbi protiv vršnjačkog nasilja.

- Stup svega je obitelj, obiteljski odgoj, ali ne smijemo to sve prepustiti roditeljima, jer oni su često izgubljeni i ponekad ne znaju reagirati na ono što njegovo dijete čini ili na ono što druga djeca čine njihovoj djeci - kazala je predsjednica. 

Intenzivno se radi na tome da se pronađe veći prostor u kojem bi se ovaj centar smjestio.